YouTyúk Tojástermelői Nyilatkozat

Én, mint gazda nyilatkozom az alábbiak elfogadásával, aláírásommal igazolom, hogy a munkám során az állatokat az alább leírtak szerint tartom, az alább leírtak szerinti takarmányozást folytatok, s vállalom, hogy bármely vásárlóm személyesen is meglátogathassa birtokomat, s állataimat. Egyúttal nyilatkozom, hogy az általam alkalmazott tartásmóddal állásfoglalást teszek a kistermelők létjogosultsága mellett, s munkámmal igyekszem felhívni az emberek figyelmét a becsületes kistermelők munkájának megbecsülésére. Mindezeket figyelembe véve a cél kiemelt fontossága miatt is vállalom munkám során az alább leírt feltételek hiánytalan betartását. S mindezekért teljes felelősséggel tartozom.

YouTyúk-kompatibilis tojástermelési feltételek:

  • Az álltok szabadon, legalább 4m2/tyúk szabad, fedetlen területen töltenek egy nap legalább 8 órát. Ettől el lehet térni nem megfelelő (állatok egészségi állapotát negatívan befolyásoló) időjárási körülmények esetén (hideg, erős csapadék, nagy hőség..stb).
  • A takarmányozás legalább 2/3 részben Magyarországon, magyar tulajdonú földön termett kistermelői, vagy családi gazdaságból származó nem génmódosított kukorica, búza. 1/3 részben lucerna, lucernaliszt, zab, illetve előkevert készítmény adható, amennyiben az nem tartalmaz állati eredetű összetevőket, szóját, vagy annak származékait, valamint gyógyszert, vagy gyógyszerkészítményt, illetve szintetikus előállítású anyagokat.
  • Az állatok napirendjének állandósításához alkalmazható világítás, illetve hűtés, vagy fűtés, évszaknak megfelelően.
Barion